top of page

Pel que fa al context filosòfic de Descartes, hem de nombrar indispensablement la filosofia escolàstica, la qual va criticar al seu Discurs del Mètode. Va prendre contacte amb aquesta filosofia mitjançant el col·legi jesuïta al qual va rebre educació quan era xicotet, i que ell mateix va anomenar com una "de les més cèlebres escoles d'Europa" .

Tot i això, hem de contar amb la filosofia escolàstica per tal de parlar del context filosòfic i influències filosòfiques que hi van tenir a veure amb la filosofia de Descartes, encara que hi sigui per oposició. El que Descartes pretén es que la seua filosofia arribi a substituïr l'escolàstica. 

Una de les influències més importants que hi va rebre Descartes en la seua filosofia, prou abans d'escriure el Discurs del Mètode, fou la d'Isaac Beeckman, investigador i matemàtic que va conéixer al viatjar a Holanda. En relació amb Beeckman, Descartes ja buscava durant aquella època un "art general per a resoldre totes les dificultats", fragment que trobem al dossier.

Altres aspectes que hi trobem i que van influenciar a la filosofia cartesiana, van ser els grans canvis culturals que hi tingueren lloc, com són l'aparició de l'humanisme, l'extensió de l'escepticisme.

Un element clau en la filosofia cartesiana, fou l'escepticisme. Aquest deia que no poden guiar-nos pels nostres sentits per a obtenir el coneixement ja que aquests sols ens proporcionen mera opinió, per la qual cosa no podem arribar a saber la veritat absoluta. Descartes rebutja l'escepticisme pel fet que aquest si creia en l'existència de la veritat i el coneixement científic, al contrari que els escepticistes. 

La filosofia escolàstica

Humanisme i escepticisme

Influència d'Isaac Beeckman

Durant aquella època encara no es distingia entre ciència i filosofia com a camps d'estudi diferents. Grans personatges de la història com Aristòtil que fou científic i filòsof; Galileu Galilei, gran astrònom, filòsof, matemàtic i físic; Charles Darwin, naturalista i creador de la teoria de l'evolució són clars exemples d'aquest fet. Per aquesta raó, hem de situar la ciència de la naturalesa dintre del context filosòfic de Descartes també. Al següent apartat de la pàgina, es troba l'explicació d'aquesta i quina importància va tenir en Descartes.

Ciència de la naturalesa

bottom of page